Sunday 1 January 2012

mai buat buah rotan geggeggegegeg

Bahan-bahan ( Seisi keluarga )

  • 3 cawan tepung pulut
  • 1 biji telur
  • 1 cawan air
  • 3 sudu besar pati santan
  • 1/2 cawan gula
  • Bijan secukupnya

Cara-cara

  1. Masukkan tepung dan gula ke dalam mangkuk, buat lubang di tengah kemudian letak air, telur (dipukul terlebih dahulu) dan pati santan sekit demi sedikit dan kacau. Setelah dicampurkan semua, uli sehingga sebati dan lembut.
  2. Bji1
    Ambil doh yang dah siap tadi , uli kecil-kecil kemudian letak bijan. Semasa menguli , ulisekali dengan bijan. Bijan akan melekat pada tepung.
  3. Bji3
    Ulangi sehingga habis. Goreng sehingga kekuningan pada api yang sederhana panas.
  4. Bij2
    p/s: Uli dengan tangan akan membuatkan bijan akan melekat dan apabila mengoreng , pastikan minyak banyak dan jgn terlalu kacau, kerana bijan akan keluar.

No comments:

Post a Comment