My Laksa Sarawak
Bahan-bahan ( 10 orang )
- 400gram pes laksa Sarawak Hj Manan (2 bungkus)
- 2 bungkus Bihun
- 500gram udang basah
- 3 ketul dada ayam
- 500ml santan pekat (1 tin santan cream)
- 8 biji telur ayam
- 1 kiub pati ayam maggi
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam, gula & msg secukup rasa
- 500gram tauge
- Daun ketumbar @ daun pudina (ikut suka)
- Limau kasturi @ lemon
- 15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
- Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh)
- Sedikit air perahan limau@lemon
- Garam & gula
Cara-cara
- Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
- Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
- Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
- Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
- Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
- Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
- Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
- Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon.
- Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.
- Set lengkap hidangan laksa swk.
My Kek batik
Bahan-bahan
- 1 bungkus (350g) biskut marie perisa original puye
- Setengah buku buttercup
- 2 biji telur
- 1 cwn serbuk koko
- 1/2 cwn milo
- 1 cwn air
- 3/4 cwn gula/ susu pekat
- ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
- patah2kan biskut
- dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
- masukkan butter,kacau sampai butter cair
- kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
- masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
- masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang
No comments:
Post a Comment